Nøgen lille-pige skal få 50-årige mænd til at huske redningsvesten

Har du set denne kampagneplakat i bybilledet?

Den nøgne lille-pige skal få 50-årige mænd til at huske redningsvesten.

Kampagnen i GO-card format (billedet er taget af Nadia Zinck Thiesen)

TrygFonden, Søsportens Sikkerhedsråd og Beredskabsforbundet har i samarbejde lavet en kampagne om at bruge redningsvest. På Søsportens Sikkerhedsråds hjemmeside, kan man læse om kampagnen, at målgruppen er fritidsfiskere og lystsejlere, dvs. mænd over 50, da det er dem, der fylder i druknestatistikkerne.

Læs evt. mere baggrund om kampagnen på sikkerhedsrådets hjemmeside

Kampagnen har indtil videre været udfoldet på to plakater: Den første med en nøgen mand og den anden med den unge pige. Kampagneplakaten med den nøgne mand er afbilledet på samme måde som pigen. Han ser dog mere alvorlig ud og er en del ældre (læs: tættere på målgruppen). Pigen på den anden kampagneplakat er 19 år, ser meget ung ud og står storsmilende på plakaten. Jeg vil ikke gå ind i en diskussion af kampagneplakatens virkemidler og hensigtsmæssigheden i udformningen af spørgsmål etc. Jeg vil i stedet diskutere hensigtsmæssigheden i valget af en så ungt-udseende kampagnemodel i en kampagne for mænd 50+.

Læs evt. Carat Deep Blues blogindlæg Den nøgne sandhed om kampagnens udformning og visuelle virkemidler

Jeg har ikke et problem med nøgenhed i reklamer og kampagner som sådan. Om det er for energidrik, shampoo eller fugtighedscreme betyder ikke så meget, så længe, at modellen ser gammel nok ud til konteksten.

Men jeg har et problem med billeder, hvor afkodning af alder er så kompleks, at der er en risiko for, at modtagerne af kampagnen simpelthen tror, at det er et barn, der poserer nøgen på en plakat henvendt til 50-årige mænd.

Er det bare mig, der er verdens ældste 26-årige?

When in doubt take it to Facebook. Jeg er admin på Unge Kommunikatørers facebookside og lagde derfor kampagnebilledet i form af et GO-card op på sidens timeline sammen med en opfordring til debat. Det resulterede i 80 kommentarer med vidt forskellige tilgange til kampagnen.

Der er fx flere i debattråden, der lægger vægt på et virkningskriterium: Hvad så om hun ser meget ung ud? Hun er jo myndig, og kampagnen skaber jo opmærksomhed og omtale. Men jeg mener, at en udelukkende “målet helliger midlet”-retorik er problematisk her, da det mindst lige så meget handler om afsenderens ansvar for fremstillingen af sin målgruppe. TrygFonden, Søsportens Sikkerhedsråd og Beredskabsforbundet moralske dømmekraft (klassisk etosdyd ftw) er i den grad på spil. For har de egentlig råd til på nogen måde at stå som afsender af en kampagne, der bliver debatteret med ord som: “flere associationer om incest end om sikkerhed til søs :(“, “profilering ved nøgen lille pige” og “grænsen til børneporno”? Det er i hvert fald en kampagne, der medkommunikerer et meget uheldigt budskab om den målgruppe, som den prøver at ramme.

Der er nemlig en helt grundlæggende forskel mellem de to kampagneplakater, selvom ordlyden er den samme:

1) Den første kampagneplakat spiller på identifikation. Den gengiver som sagt en nøgen mand, der er tæt på målgruppen.

2) Den anden kampagneplakat spiller i stedet på målgruppens lyst. Den gengiver det, som målgruppen tænder på.

Og det er her, at den bliver særlig problematisk: TrygFonden, Søsportens Sikkerhedsråd og Beredskabsforbundet står som afsendere af en kampagne, der fremstiller sin målgruppe, som gamle mænd, der lyster efter (meget) unge kvinder.

Grunden til, at pigen er blevet valgt er da også forholdsvis tilfældigt med baggrund i en konkurrence på kampagnens facebookside, hvor man kunne uploade et billede af sig selv kun i redningsvest/håndklæde, og sidens brugere så kunne stemme om vinderen. Du kan se de fire finalister her:

Billede fra facebooksiden Brug Vesten

Man kan jo spørge helt nøgternt, om det mon er 50-årige lystsejlere og fritidsfiskere, der har været inde og stemme på Facebook? Valget kunne godt tænkes at være faldet på en ung kvinde, fordi målgruppen, som kampagnen rammer på Facebook – surprise, surprise – selv er forholdsvis ung.

Okay – måske er vi flere, der kunne have godt af at tænke en ekstra gang over at bruge en redningsvest eller få en i vores omgangskreds til det, men jeg mener nu, at kampagnen kunne have undraget sig mange misforståelser ved simpelthen at lade Michala beholde badebukserne på…

Comments

  1. Jeg har virkelig også undret mig over den kampagne! Nu er jeg jo ikke just i målgruppen, men noget af det jeg lærte på 1. år af min marketinguddannelse var, at det visuelle med fordel kunne præsentere en løsning. Der er ganske givet flere ting, sådan en plakat eller et GO card (for det er jo i dén noget, mænd i alderen 50+ samler op!!) skal kunne, men når jeg ser den unge pige og spørgsmålet om, hvilke 2 ting, der kan redde livet til søs, synes jeg, det lægger op til, at svaret er: Nøgne piger + redningsvest. Bevares, så er vesten en del af løsningen, men ikke den primære lige umiddelbart.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

%d bloggers like this: